Zibber | Blog

Do's & don'ts bij het fotograferen van een woning.

Geschreven door Hans Meeuwsen | 18-feb-2019 9:02:00

De kogel is door de kerk; jouw woning gaat de verkoop in. De eerste stap is uiteraard een gesprek met de desbetreffende makelaar. Wanneer dat goed verloopt, zal er in de meeste gevallen een afspraak gepland worden om jouw woning te fotograferen. Het maken van foto’s is een belangrijk onderdeel voor de presentatie van een woning. Wat zijn de do’s & don’ts bij woningfotografie?

Goede woningpresentaties leveren is een vak apart, dus een specialist om hulp vragen is dan ook zeker aan te raden. Inmeten, plattegronden en woningfotografie zijn vaak de belangrijkste aspecten om een woning goed in de markt te zetten. Nu kun je als bewoner natuurlijk ook al het een en ander zelf doen; grondig opruimen door spullen te verkopen, verzamelen of vast in te pakken. Dit is meteen een win-winsituatie voor bewoner én makelaar.

OPGERUIMD STAAT NETJES

Je ontkomt er tijdens het verkopen van je woning niet aan om eens kritisch naar al je spullen te kijken. Wat gaat er mee naar je volgende verblijf en wat blijft er achter of wordt verkocht? Het is een mooi moment om hier al mee te beginnen voordat de woningfotograaf foto’s komt maken. Wij vragen alle bewoners onze checklist toe te passen voorafgaand aan het bezoek van onze fotograaf. Op deze checklist staan vele tips & tricks voor het opruimen van je woning. Ook geven wij alle makelaars een lijstje mee voor de bewoners waarop ze taken van de checklist letterlijk kunnen afvinken. Dit om de samenwerking zo voorspoedig te laten verlopen.

Wij merken dat ‘opgeruimd vs. opgeruimd’ niet altijd op één lijn liggen. Vandaar dat het ons leuk leek om hier een aantal voorbeelden te laten zien. Hoe kan een bewoner zich voorbereiden op de komst van onze fotograaf en hoe wil de fotograaf de woning het liefste aantreffen om meteen aan de slag te kunnen gaan. Onze fotografen zullen voor de finishing touch zorgen. Je zult zien dat dit alsnog een wezenlijk verschil is.  

Woonkamer
De bewoner van dit appartement heeft al een grote schoonmaak gedaan. Alles is schoon, afgestoft, gedweild en netjes opgeruimd. Deze woning ziet er eigenlijk al heel erg naar behoren uit. Er zijn een aantal dingen die nog beter zouden kunnen. Graag laten wij zien in welke staat de woonkamer zou moeten zijn, zodat onze fotograaf meteen foto’s kan maken van de verschillende ruimtes. 

VOOR 
NA

Zoals je op de na-foto kunt zien, zijn er een aantal voorwerpen uit beeld gehaald. De accessoires van het huisdier zijn verwijderd. Niet iedereen houdt van dieren en de spullen staan vrij hinderlijk op de foto. Wij adviseren altijd om zoveel mogelijk daglicht naar binnen te laten, de gordijnen zijn daarom altijd open. Op die manier is het zicht naar buiten ook gelijk zichtbaar.

De kussens zijn netjes neergelegd, het kleed op de bank is weggehaald om het minder rommelig te laten zijn. Hoe meer je van de vloer en de wanden ziet, hoe beter. Voor iedere ruimte geldt; doe zoveel mogelijk lampen aan.

Keuken
De volgende ruimte is de keuken. Dit is altijd een van de meest moeilijke ruimtes om écht opgeruimd te krijgen. Er zijn natuurlijk een hele hoop attributen die je altijd in de keuken op het aanrecht hebt staan; van koffiezetapparaat tot kruidenpotjes. Wat is beter; alles recht zetten of het gewoon weghalen? In deze keuken hebben de bewoners al aardig hun best gedaan om de spullen te beperken tot een aantal. Toch kunnen een paar kleine aanpassingen, nog net het verschil maken.

VOOR


NA


Iets wat standaard in beeld staat, is een prullenbak; een logisch object in de keuken. Toch wordt het een stuk rustiger, wanneer je dit ‘bakbeest’ tijdelijk weghaalt. Theedoeken, handdoeken en poetsdoekjes worden ook verwijderd. Ook in de keuken staan accessoires van het huisdier, deze worden weggezet zodat er meer vloer vrijkomt. Op de afzuigkap en bovenop de kast staan een aantal flessen en kookproducten. Wanneer je deze weghaalt, zorg je voor een veel rustiger beeld. Ook in de keuken gaan alle bruikbare lampen aan, om zo een lichte ruimte te creëren.

Inloopkast
Een inloopkast is geen standaard ruimte in iedere woning, maar toch willen we laten zien wat je hiermee allemaal kunt. Van redelijk rommelig naar opgeruimd en georganiseerd, want eerlijk is eerlijk; het oog wil ook wat.

Er staan vrij veel ‘losse’ spullen in deze ruimte: schoenendozen, shop tassen, schoenen, tasjes en andere accessoires. Het is de noodzaak om deze te beperken tot een aantal. Opgestapelde dozen zien er al snel uit als een voorraadhok/magazijn en je wilt natuurlijk dat potentiële kopers op slag verliefd worden op een extra luxe ruimte zoals deze.

VOOR


NA

De potentie van een extra kamer is soms moeilijk in te zien, wanneer het niet je eigen spullen zijn waar je naar kijkt. De objecten op de hangplanken zijn beperkt tot maar een paar. Het kledingrek is een stuk minder vol, een maximaal aantal stuks per rek zorgt voor een bijna-winkel-uitstraling. Ook de planken onder het kledingrek zijn leger gemaakt. De vloer is wederom helemaal leeg.


''OPGERUIMD VS. OPGERUIMD''
Het is moeilijk om hier één duidelijke lijn in te trekken. Wat de een opgeruimd vindt, vindt de ander rommel. 

Badkamer
In de badkamer geldt eigenlijk de volgende regel: hoe minder spullen, hoe beter. Je wilt dat een badkamer fris en schoon oogt. Dit creëer je door goed te poetsen, maar ook door vrijwel alles wat er niet toe doet weg te halen. Uiteraard mogen accessoires voor een gezellige sfeer wel blijven. 

Handzeep, shampoo, tandenborstels, douchemat, chloor, handdoeken en andere toiletspullen moeten worden opgeborgen. Heb je een toilet in de badkamer? Zorg er dan voor dat de deksel altijd naar beneden is, zodat je niet in de pot kijkt. En van naar een wc-borstel kijken; daar wordt niemand happy van.

VOOR


NA

Dit is hoe we de badkamer het liefste zien. Het badmeubel en wasmeubel zo veel mogelijk vrij gelaten en persoonlijke spullen zijn verwijderd. Ook in de badkamer is het belangrijk dat je zo veel mogelijk van de tegelvloer ziet.

Accessoires die we hebben laten staan zijn een schilderij en kaarsje boven het toiletblok. Ook de plant mag blijven. De radiator is bewust leeg gelaten zodat deze ook beter zichtbaar is.

Slaapkamer
De slaapkamer mag natuurlijk niet ontbreken. ‘This is where the magic happens’, zeggen ze! Bij de een is de slaapkamer al heel netjes en bij de ander moet er wat meer werk gebeuren. Deze slaapkamer heeft al een opgeruimde look. Er hoeft ook helemaal niet veel weggezet te worden. Er zijn maar een paar kleine aanpassingen nodig.

VOOR


NA

Huisdieren worden niet op de foto gezet. Ook hier mogen de gordijnen weer volledig open om zoveel mogelijk daglicht naar binnen te laten schijnen. Zorg dat je bed er netjes bij ligt; met het dekbed mooi opgemaakt en de kussens opgeklopt. Meestal zijn slaapkamers niet heel erg groot. Dit bed staat in het midden van de kamer waardoor er eigenlijk nog maar weinig zichtbare vloer overblijft. Vandaar dat ervoor is gekozen om het ronde vloerkleed weg te halen. Het krukje is leeg gemaakt en de nachtlampjes hangen netjes naast het bed.

We hebben nu de belangrijkste ruimtes besproken. Met deze voorbeelden krijg je waarschijnlijk een beter beeld van hoe onze woningfotografen het beste resultaat kunnen leveren door het meest optimale uit elke ruimte te halen. ''A clean home, is a happy home.''

Meer weten over Woningfotografie? Klik hier.