Waarom een vlakkentekening niet mag ontbreken in een goed meetrapport.
De meetinstructie is alweer meer dan 10 jaar een begrip binnen de woningmakelaardij. Ondanks dat er met de komst van BBMI (Branche Brede Meetinstructie) er een uniforme manier van meten kwam zijn er vandaag de dag opvallend genoeg wel genoeg verschillen te bespeuren in de meetrapporten die op de markt verkrijgbaar zijn.
In deze blogpost leggen we je uit waarom een vlakkentekening niet mag ontbreken in jouw rapport. En waarom een meetrapport die niet beschikt over een vlakkentekening juist vaak extra vragen oproept.
Hoe groot is de woning?
Een veelgestelde vraag voor iedereen die bezig is met de koop of verkoop van een woning.
De consument van vandaag neemt de betreffende meters niet zo maar meer klakkeloos aan voor waarheid. Er hangt immers heel veel van af. Maar ondanks dat een tabel met waardes (de zogenaamde meetstaat) uitkomst kan bieden blijft het voor veel consumenten, die er niet dagelijks mee bezig zijn, taaie kost.
De vlakkentekening biedt dan uitkomst. In een handig visueel overzicht zie je direct in de betreffende plattegrond per bouwlaag hoe de diverse oppervlakten (m²) zijn opgedeeld. Zo maak je als makelaar direct transparant hoe de oppervlakteverdeling is opgebouwd.
voorbeeld van een vlakkentekening met legenda uit NEN2580 meetrapport van Zibber.
Waarom zijn er dan toch meetrapporten zonder zo’n vlakkentekening?
We kunnen begrijpen dat je dit jezelf afvraagt. Het maken van een vlakkentekening kost immers extra werk en zie je dan ook vaak bij de goedkopere rapporten ontbreken. Door het ontbreken van deze visuele onderbouwing ontstaan er bij consumenten juist extra vragen over de gebruiksoppervlakten.
Ga jij als makelaar daarom voor maximale transparantie en ontzorging? Dan kun je het beste voor die paar extra euro een meetrapport kiezen met zo’n vlakkentekening.
Een voorbeeld van het NEN2580 meetrapport van Zibber welke beschikt over een vlakkentekening.
Conclusie
De vlakkentekening is een essentieel ingrediënt bij een goed meetrapport. In één oogopslag is te zien hoe de gebruiksoppervlakten en bruto- inhoud + vloeroppervlak zijn vastgesteld. Ondanks de grote meerwaarde van de vlakkentekening zijn er genoeg NEN2580 meetrapporten te vinden die er niet over beschikken. Vaak is dit op korte termijn een besparing van enkele euro’s maar ondervind je als makelaar op de lange termijn juist extra vragen over het rapport.
Mocht je meer informatie wensen over de meetinstructie of over de NEN2580 meetrapporten dan staat ons team van specialisten voor je klaar.
Wist je dat onze plattegronden experts, Bas en Thijs, zelf actief mee hebben gedacht met de totstandkoming van de verbeterde branche brede meetinstructie? Mede door hun input en enorme ervaring is de meetinstructie beter en duidelijker geworden.